Cautati Servicii de Recuperare Creante? 

Solicitati Oferta

Citeste mai mult ›

Intrum lansează Raportul EPR

De peste 20 de ani, Intrum produce cel mai important raport despre consecintele plăților întarziate asupra companiilor și afacerilor - Raportul European privind Plățile. Datele conținute de acest raport sunt frecvent folosite de Comisia Europeană dar și de Guverne din întreaga Europă.

41% din companiile din România raportează plățile întârziate ca pe o piedică în angajarea de nou personal

  • În România, media termenelor de plată în sectorul B2B se situează la 36 de zile pe când în Finlanda, media este de 20 de zile
  • 32% dintre companiile românești nu se asigură împotriva plăților întârziate
  • Fiecare a zecea companie românească (11%) plănuiește să accepte criptomonede ca și metodă de plată în următorii doi ani.

Conform noului Raport European privind Plățile, realizat de Intrum, ediția 2018, 41% dintre companiile din România declară plățile întârziate ca și principal motiv al stagnării angajarior de personal și al dezvoltării afacerii.

74% dintre acestea declară că motivul principal pentru care plățile nu respectă termenul scadent îl reprezintă problemele financiare cu care se confruntă clienții lor. 47% dintre companiile intervievate se confruntă în același timp și cu întârzierea intenționată a plăților din partea partenerilor.

În România, media termenelor de plată pentru sectorul B2B este de 36 de zile iar în sectorul public de 48 de zile. Deși se află pe un trend de creștere economic, în România se observă o creștere a termenelelor de plată cu până la 13 zile în sectorul public. (comparativ cu 2017).

“Pentru companiile din România, întârzierea facturilor la plată reprezintă deja o obișnuință, iar acest comportament nu este deloc benefic pentru creșterea afacerilor și dezvoltarea echipelor. Acceptarea unui termen de plată prelungit este deseori o condiție de colaborare și, cu toate acestea, termenele de plată sunt depășite. Recomandăm tuturor companiilor care se confruntă cu această situație, o supraveghere activă a încasărilor, încă din ziua emterii facturilor.” declară Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România.

Pentru a se asigura împotriva plăților întârziate, 47% din companiile din România solicită plata în avans, 35% dintre acestea garanții la bancă, iar 32% nu adoptă nicio măsură.

Doar 12% dintre companiile intervievate sunt familiarizate cu Directiva Europeană a Întârzierilor la Plată, care oferă companiilor dreptul de a factura suma de 40 de euro, dacă termenul de plată stabilit de comun acord este depășit. Din păcate, 86% dintre companiile care cunosc acest drept, nu se folosesc de acesta.

În ceea ce privește criptomonedele, una din zece companii intervievate declară că plănuiește să accepte criptomonede în următorii doi ani. România se situează pe locul doi ca entuziasm în adoptarea criptomonedelor ca și instrument de plată, imediat după Marea Britanie, unde 13% dintre respondenți declară că în următorii doi ani vor adopta monede digitale ca și instrument de plată. Media la nivel european este de 3%.

Descărcați Raportul

numele companiei
Contact person

Elena Cojocaru

Marketing specialist

+40 720 999 128

elena.cojocaru@intrum.com