7 sfaturi pentru recuperarea datoriilor

Obținerea plăților pentru bunurile și serviciile furnizate reprezintă elementul central al unei afaceri durabile. La Intrum, deschidem calea către o economie solidă, ajutându-ne clienții să fie plătiți la timp.

Portofoliile neperformante și plățile efectuate cu întârziere pot duce la disponibilizări, probleme cu lichiditățile și chiar faliment. În cazuri extreme, acestea pot chiar expune proprietarii și directorii în fața răspunderii personale. 

Prevenirea și gestionarea tuturor situațiilor neplăcute este aproape imposibilă, însă ceea ce putem face este să contribuim la reducerea lor, mai ales dacă ne dorim o afacere durabila și profitabilă. Succesul unei companii nu rezultă numai din profitul obținut, ci și din identificarea și reducerea costurilor neprofitabile. Din aceste motive este important să faceți din recuperarea datoriilor, o prioritate.

Realitatea este că puține companii pot evita acumularea de creanțe din partea consumatorilor săi, însă prevenirea este întotdeauna mai bună decât vindecarea. Indiferent cât de mare sau de mică este afacerea dumneavoastră, ar trebui să stabiliți și să implementați măsuri pentru a minimiza riscul apariției datoriilor. Acest lucru va optimiza activitatea de colectare și va contribui la evitarea sau reducere costurilor, timpului și problemelor legate de urmărirea plăților întârziate.

Iată șapte sfaturi pe care le puteți urma pentru a facilita obținerea plăților:

Fiți dispuși să negociați datoria

Fiind flexibili și realiști, puteți evita orice dispute și puteți crește probabilitatea de a recupera datoria. În cazul în care este necesar, se poate încheia un plan eșalonat de plată. Este important ca întotdeauna să urmăriți respectarea termenelor de plată.

Păstrați documentația organizată

Toate comunicările transmise atât în scris, cât și verbal, referitoare la solicitările de plată trebuie să fie clare, precise și detaliate. Este important să puteți furniza documentația necesară în cazul în care portofoliul ajunge în colectare sau la soluționare în instanță. 

Învățați din greșelile dumneavoastră

Evitați să faceți aceeași greșeală de două ori și acordați atenție termenilor și condițiilor legale de comercializare. Faceți îmbunătățiri practice, cum ar fi solicitarea imediată a plății, utilizarea verificărilor de credit și reevaluarea continuă a procesului de facturare.

Solicitați din timp ajutorul unui profesionist

În cazul în care scrisorile și apelurile telefonice nu se soldează cu o plată, ar trebui, cât mai curând posibil, să vă adresați unui partener profesionist în colectarea creanțelor. O agenție de colectare a creanțelor este specializată în tendințele de plată și în procesele de recuperare a datoriilor, ceea ce înseamnă că, de multe ori, veți primi plata mai repede. Acest lucru vă va oferi libertatea să vă concentrați asupra activității principale a companiei dumneavoastră.

Respectați întotdeauna legislația locală

Asigurați-vă că respectați cerințele legale pentru procesul de notificare și colectare creanțe, de exemplu, cele referitoare la termene, costuri și taxe.

Niciodată să nu o faceți personal

Amenințările și intimidările sunt ilegale și pot avea ca rezultat urmărirea penală a celui care acționează astfel. Nu lăsați emoțiile să vă influențeze deoarece colaborarea eficientă cu oamenii are mai multe șanse să ducă la obținerea plății.

Fiți realiști în ceea ce privește suma datorată

Costul de a colabora cu profesioniști, cum ar fi avocați, este adesea disproporționat față de suma datorată. Prin urmare, în loc să se acționeze direct în instanță, poate fi mai economic să se încerce colectarea plății, mai întâi, printr-un proces extrajudiciar de colectare creanțe.