Recuperarea creditelor acordate IMM-urilor – 6 provocări cu care se confruntă băncile

Amploarea fără precedent a împrumuturilor acordate întreprinderilor mici și mijlocii pentru a le menține activitatea în timpul pandemiei, a creat băncilor o provocare semnificativă în ceea ce privește recuperarea creditelor.

Lumea arată foarte diferit astăzi față de cum arăta în ​​urmă cu câțiva ani. Pandemia și mediul politic instabil perturbă economia europeană și situația plăților, afectând companiile de toate dimensiunile. Deosebit de vulnerabile la schimbările cererii și ofertei sunt IMM-urile, care depind de lichidități stabile pentru a-și îndeplini obligațiile financiare.

Creditorii din Europa trebuie să asigure recuperarea creanțelor în mod eficient a fondurilor împrumutate întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Din cauza pandemiei, o mare parte din acest credit este susținut de garanții guvernamentale, ceea ce înseamnă că sunt în joc bani publici.

Care sunt principale provocări cu care se confruntă băncile?

Resurse:

Majoritatea băncilor nu sunt pregătite pentru a efectua activități de colectare pentru un volum mare de cazuri. În trecutul recent, valorile implicite ale IMM-urilor au fost scăzute. Drept urmare, mulți creditori nu dețin instrumentele necesare pentru a gestiona volume mari de portofolii neperformante. Extinderea rapidă este dificilă și necesită investiții și personal suplimentar de specialitate.  

Tehnologie:

Sistemele vechi de lucru ale băncilor pot face dificilă colectarea eficientă și necesită investiții semnificative pentru a se adapta standardelor actuale. Cu volume mari de lucru, avantajul oferit de tehnologia de ultimă oră și de colectarea digitală constă în factori semnificativi pentru  eficiență, experiența clienților și profitabilitate.

Distragerea atenției:

Managementul timpului, resursele IT și organizaționale ar trebui să fie orientate pe extinderea portofoliului de clienți și pe îmbunătățirea relației cu cei deja existenți. Pentru a prospera, băncile trebuie să-și concentreze programele de inovare a produselor, digitalizarea și eficiența costurilor asupra activittății lor de bază, decât să fie distrase cu acțiuni de colectare debite.

Volumele:

În funcție de viteza redresării economice și de schimbările economice globale, situația creditelor neperformante poate varia dramatic. În orice caz, volumul împrumuturilor IMM-urilor este de așa natură încât chiar și o rată cu valoare mică nerambursată la timp reprezintă o provocare semnificativă pentru recuperarea ei.

Bilanțul contabil:

Aceste provocări privind colectarea debitelor dacă nu sunt tratate eficient pot influența rezultatul financiar al unei instituții pe termen scurt și mediu. Investițiile în activități specializate, în date, sisteme și analize ar necesita, de asemenea, restructurare atunci când este atinsă limita superioară a datoriilor. Din experiența acumulată putem observa că externalizarea datoriilor către o companie specializată în recuperarea debitelor mărește cu min 20% volumul sumelor colectate, ceea ce reprezintă un avantaj substanțial ce impactează pozitiv fluxul de numerar.

Experiența consumatorului:

Băncile au nevoie de profesioniști și procese de înaltă calificare pentru a gestiona afacerile care se confruntă cu toate circumstanțele - de la persoane aflate în dificultate, până la consumatorii care evită rambursarea. O gamă de opțiuni digitale și o abordare centrată pe client sunt esențiale din punct de vedere al eticii și reputației.

Cel mai important aspect este ca băncile și partenerii lor să adapteze soluțiile situațiilor specifice - acesta este cel mai bun mod de a asigura colectarea la un nivel înalt și de a oferi o experiență pozitivă consumatorilor.
Valentin Irimia, Account Manager, Intrum România

Ce poți face pentru a reduce riscurile?

Toate aceste provocări pot avea un impact negativ asupra profitabilității dacă nu sunt soluționate. Este important ca băncile să aibă parteneri calificați care să le ajute să proiecteze soluții personalizate și să se potrivească portofoliilor lor individuale. În calitate de lider european în managementul creditelor, Intrum este un important partener pentru recuperarea sumelor restante. Suntem pregătiți să sprijinim băncile în găsirea de soluții pentru împrumuturile neperformante - de la servicii de colectare, până la vânzarea de portofolii și cesionarea lor.

Pentru a discuta împreună despre cerințele dumneavoastră, contactați-ne prin formularul de mai jos.