3 factori care influențează riscul de credit
Compania dumneavoastră oferă credite altor companii sau persoanelor fizice? Atunci ar trebui să știți cum acești factori de risc pot afecta echilibrul financiar al companiei dumneavoastră.
Riscul de credit este riscul asociat cu acordarea creditului unei alte părți, de exemplu, dacă vindeți un articol cu credit oferind o factură sau o plată parțială sau împrumutați bani. O creștere a riscului de credit poate afecta afacerea dumneavoastră în mai multe moduri:
- Timpul de plată: consumatorii au nevoie de mai mult timp pentru a plăti, forțându-vă să creșteți decalajul dintre vânzări și plăți.
- Riscul să nu vă mai recuperați banii crește.
- Modificările riscului de credit pot duce la niveluri mai mari de anulare a datoriei, în ciuda creșterii continue a economiei.
Riscul de credit reprezintă o provocare pentru fiecare companie, indiferent de dimensiunea acesteia. O bună monitorizare a evoluției riscului de credit, poate asigura sustenabilitatea afacerii.Anca Ghimpețeanu, Director de Operațiuni, Intrum România
Din fericire, există mai multe variabile macroeconomice care oferă indicii cu privire la modul în care riscul de credit va evolua pentru afacerea dumneavoastră.
Evaluarea riscului - colectarea datoriilor
Colectarea datoriilor în rândul companiilor arată în general nivelul de neîndeplinire al obligațiilor și oferă indicații asupra a cât de robuste sunt finanțele companiilor. Acestea sunt informații utile pentru evaluarea riscurilor în afacerea dumneavoastră.
Pentru a calcula valoarea implicită, ne uităm la colectarea totală a datoriilor în rândul societăților cu răspundere limitată, la proporția societăților cu răspundere limitată care colectează datorii și la valoarea medie a colectării datoriilor per societate.Cătălin Neagu, Managing Director, Intrum România
Dacă aceasta crește proporțional, atunci și riscul de credit crește.
Volumul tranzacțiilor în economie
Cel mai important factor din spatele creșterii colectării datoriilor pe termen scurt este numărul de tranzacții din economie. Cererea crescută din partea gospodăriilor generează o cerere crescută între companii. Aceasta, la rândul său, va duce la o creștere a numărului de tranzacții.
În cazul în care proporția companiilor care nu au obligații de plată rămâne neschimbată, valoarea în stare de nerambursare va crește pe măsură ce tranzacțiile financiare cresc. Riscul de credit, adică probabilitatea de nerambursare, rămâne neschimbată.
Cu toate acestea, atunci când creșterea tranzacțiilor între companii se aplatizează, aceasta poate afecta accesul la bani și, prin urmare, lichiditatea companiilor individuale. Acest lucru poate duce la o durată mai lungă în soluționarea cazurilor aflate în colectare și astfel riscul de credit crește.
Cererea consumatorilor
Profitabilitatea companiilor depinde de cererea consumatorilor. Iar această cerere depinde în mare măsură de venitul disponibil al acestora, venitul rămas după ce consumatorii și-au acoperit costurile fixe.
Mai mulți factori afectează venitul disponibil, inclusiv:
- Ratele împrumutului: atunci când ratele dobânzilor cresc, venitul disponibil va scădea. Care, la rândul său, poate afecta atât prețurile locuințelor, cât și cererea pentru alte bunuri.
- Salariile: Când salariul stagnează, iar ratele împrumuturilor cresc, aceasta va duce la o reducere a venitului disponibil.
- Nivelul datoriei: nivelurile ridicate ale datoriilor cresc vulnerabilitatea față de creșterea ratelor de împrumut. Prin urmare, analiza raportului datorie-venit este importantă pentru a calcula riscul de credit și pentru a evalua cui i se poate acorda credit.
Știiți cum să vă segmentați baza de date pentru a înțelege căror clienți li se poate acorda credit sau nu? Noi te putem ajuta.
La Intrum, știm cum să ne ajutăm clienții astfel încât serviciile lor să fie plătite la timp. Acoperirea noastră geografică și experiența, îmbinate cu o gamă largă de servicii în ceea ce privește toate etapele de colectare a creditului, ne plasează într-o poziție ideală pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți gestionarea datoriilor, protejând în același timp reputația afacerii dumneavoastră.
Serviciul nostru excelent pentru clienți vă oferă posibilitatea de a vă relaxa, știind că avem deja grijă de fluxul de numerar și de consumatorii dumneavoastră.
Pentru mai multe informații despre cum vă putem ajuta, ne găsiți la următoarele date de contact:
Tel: 021 365 34 34
www.intrum.ro
office.ro@intrum.com