Top 5 cele mai frecvente greșeli făcute de antreprenori

Să fii antreprenor este mai presus de toate o realizare. Ai reușit să pui în practică o idee care îți va aduce bani și pentru care muncești cu drag, mai ales că ești propriul tău șef. Fie că ești la început sau ai o experiență mai vastă în antreprenoriat, lucrurile nu sunt întotdeauna tocmai roz, iar momentele de succes și bucurie alternează cu cele în care faci greșeli și treci prin perioade grele. Din fericire, din greșeli înveți și afli lucruri noi, dar dacă le poți evita sau învăța din eșecurile altora, îți vei ușura munca. Uite care sunt cele mai mari greșeli ale antreprenorilor și cum să le eviți.

  1. Încearcă să le facă pe toate singuri - Greșeala asta este făcută de majoritatea antreprenorilor, mai ales la început de drum. Sentimentul de putere că ai propria afacere te poate tenta să încerci să le faci pe toate singur/ă, dar asta te poate epuiza fizic și mental, iar munca ta să aibă de suferit. Dacă ești la început și nu-ți permiți angajați, încearcă să externalizezi o parte din muncă freelancerilor sau investește măcar într-un singur angajat. 
  2. Nu acordă îndeajuns de multă atenție marketingului - Orice business, indiferent cât de inovator ar fi, are nevoie de promovare pentru a ajunge la câți mai mulți consumatori. Chiar dacă ai deja o bază constantă de clienți fideli, poți atrage mai mulți oameni către produsul tău cu ajutorul marketingului. În plus, conform unui articol Forbes, odată cu pandemia, din ce în ce mai mulți oameni apelează la cumpărăturile online. Asta înseamnă că să investești în marketing digital este o mișcare înțeleaptă în era digitală, care te poate ajuta să-ți crești afacerea.
  3. Nu-și setează obiective realizabile - Una dintre cele mai mari greșeli ale antreprenorilor, și nu numai, este setarea unor obiective nerealizabile sau lipsa lor cu desăvârșire. Toți antreprenorii își doresc succes, și cu cât vine mai repede, cu atât bucuria este mai mare. Numai că, din entuziasm sau dintr-o dorință de perfecțiune, își setează obiective nerealizabile. Este în regulă dacă, de exemplu, obiectivul tău este să faci un milion de dolari profit. Doar fii atent/ă să-l setezi pe o perioadă de timp realizabilă, altfel nu vei faci decât să te epuizezi muncind prea mult și să fii dezamagit/ă în cazul eșecului. 
  4. Păstrează ideile doar pentru ei - Primul pas când îți deschizi o afacere este să ai o idee de un serviciu sau de un produs care să vândă. Unii antreprenori preferă să nu vorbească despre ideile lor înainte să le lanseze, fie dintr-o superstiție, fie de teamă că altcineva le va fura ideea.  Dar, dacă discuți despre ideea ta de afacere, vei putea să o dezvolți pe baza feedback-ul, ba chiar să găsești oameni interesați să investească în ea încă din stadiile incipiente. Cât despre furtul ideii, ține cont că mai multe persoane pot avea aceeași idee, doar că tehnica de execuție și modul cum este pusă în practică sunt diferite. În plus, rar mai putem spune că o idee nu a mai fost folosită.
  5. Nu se ocupă de facturile restante - Situația nerezolvată a facturilor neachitate de clienți este una dintre cele mai mari greșeli ale antreprenorilor cu afaceri mari, dar poate fi făcută și de către cei care sunt la început de drum. Antreprenorii foarte ocupați și cei care permit clienților să întârzie cu facturile sunt cei mai afectați, unii nu-ți mai recuperează banii, alții reușesc într-un final cu multă bătaie de cap și/sau cheltuieli juridice. 

Dacă ajungi în situația de a avea clienți rău-platnici, și nu ai un departament dedicat pentru asta, poți apela la serviciile de colectare creanțe ale unei companii specializate precum Intrum România. Astfel vei externaliza efortul și compania se va ocupa de toate detaliile pentru tine. Este bine să apelezi întâi la alte metode de recupere, înainte să te adresezi tribunalului, unde procesul este mai anevoios și costisitor.