8 elemente importante pentru un plan de afaceri de succes

Afacerile încep întotdeauna cu o idee, pe care mai apoi o pui în aplicare. Însă, pentru o afacere de succes nu este de ajuns doar o idee genială, ci și să știi cum să o transformi în realitate. Cu toții am avut sau avem idei de afaceri, dar nu toți le punem în aplicare și nu toate afacerile care au pornit cu o idee revoluționară au avut succes. Cel mai important lucru atunci când vrei să-ți lansezi propria companie este un plan de afaceri bun.

Dacă nu ai un plan de afaceri bine pus la punct șansele tale de reușită vor avea de suferit, iar ție și angajaților tăi vă va fi foarte greu atunci când întâmpinați probleme sau când compania trece printr-o perioadă de criză. Chiar dacă ai deja o afacere, nu strică să-ți revizuiești din când în când planul de afaceri, te va ajuta să-ți amintești obiectivele și valorile, lucru important mai ales atunci când treci printr-un impas. Așa că, fie că urmează să devii antreprenor sau ai deja o afacere, uite de ce elemente importante trebuie să ții cont pentru un plan de afaceri de succes.

  1. Sumarul executiv
    Sumarul executiv sau rezumatul este una dintre cele mai importante părți ale unui plan de afaceri. În el prezinți un rezumat al planului de afaceri și accentuezi punctele pe care le va cuprinde, de la misiunea companiei la serviciile și produsele pe care intenționezi să le vinzi. Îți va fi mai ușor dacă îl scrii la final, după ce ai detaliat toate celelalte elemente din planul de afaceri. 
  2. Descrierea afacerii
    Așa cum spune și numele, la pasul acesta trebuie să faci o descriere detaliată a afacerii cu obiective, servicii și produse, clientela căreia te adresezi, industria în care vei activa ca antreprenor și competitorii de top. Merită să incluzi la descrierea afacerii și ce experiență are echipa ta în domeniu și cu se deosebește compania de competiție. 
  3. Strategie și analiză de piață
    Scopul secțiunii de strategie și analiză de piață este să te ajute să identifici publicul țintă ca să poți să faci previziuni cât mai corecte despre cum va fi primit produsul sau serviciul tău de viitorii clienți, cât și ca să-i găsești pe cei care vor beneficia de pe urma lui. Analiza de piață este crucială pentru următorul pas: marketing.
  4. Marketing și vânzări
    După ce ai identificat publicul țintă, următorul pas este crearea unei strategii de marketing ca produsele și serviciile afacerii tale să ajungă să fie cumpărate. E important să incluzi aici prețurile produselor și ale serviciilor, strategii de promovare și vânzare, de ce ar trebui ca publicul țintă să cumpere de la tine și nu de la competitorii tăi, cât și cum îți vei face cunoscute serviciile. Ține mereu cont de faptul că o strategie de marketing bună te va ajuta să-ți crești afacerea și să atragi constant noi clienți.
  5. Analiza competitorilor
    Ca să știi cum să te diferențiezi într-un segment de piață este important să știi împotriva cui concurezi. Sună a competiție fiindcă chiar asta este. În secțiunea asta descrie punctele slabe și forte ale competiției și cum se raportează compania ta la ele, de ce anume este afacerea ta diferită de altele din același domeniu și cum plănuiești să pui în aplicare aceste avantaje. 
  6. Descrierea produselor
    Aici trebuie să detaliezi descrierea produselor și a serviciilor pe care le vei lansa. Include detalii precum modul de fabricație, ce nevoi vor îndeplini, cât va costa producția și distribuția, detalii despre ambalare (în cazul produselor fizice) și la cât timp vor trebui clienții să le înlocuiască. Tot aici poți include și brevetele sau drepturile de autor pe care le deține afacerea ta.
  7. Descrierea managementului
    În secțiunea asta se vor regăsi detaliile strategiei de management și de organizare a afacerii tale. Ar trebui să includă liderii companiei împreună cu calificările lor și ce responsabilități vor avea în companie, structura legală a afacerii și cerințele de resurse umane. 
  8. Planul financiar
    Este important să incluzi în partea asta a planului tău de afaceri suma de care ai nevoie acum, cât și pentru următorii ani. Detaliază și ce plan ai ca să returnezi suma creditorilor (dacă este cazul), sau să generezi profit pentru investitori. Poți încheia planul financiar cu proiecții realiste despre cum vei genera cash flow. 

Odată ce pornești la drum cu un plan de afaceri bun, ține cont și de cele mai mari greșeli pe care le fac antreprenorii ca să știi cum să le eviți sau să le rezolvi rapid. Iar dacă e prima oară când lansezi o afacere, ai grijă cu facturile restante și nu le lăsa să se adune. O companie de încredere pentru recuperarea creanțelor, precum Intrum România, te poate ajuta să-ți recuperezi banii fără bătăi de cap, ca tu să-ți folosești timpul pentru a-ți crește afacerea.