Cautati Servicii de Recuperare Creante? 

Solicitati Oferta

Citeste mai mult ›

Raportul European privind Plăţile Consumatorilor, editia Covid-19

Consecintele pe termen lung ale Covid-19 se simt din ce in ce mai mult asupra nivelului de bunastare financiara al romanilor dar si al europenilor in general. Pentru a afla mai multe informatii relevante despre cum criza Covid-19 a afectat gospodariile, Intrum a desfasurat un studiu dedicat pe 4800 de consumatori din 24 de tari din Europa, inclusiv Romania.

Raportul European al Platilor Consumatorilor, editia Covid-19, lansat de Intrum, releva un efect imediat al crizei asupra bunastarii financiare. În timp ce rata angajărilor scade iar rata somajului creste, anxietatea consumatorilor cu privire la finantele personale este din ce in ce mai prezenta.

Astfel, 67% dintre romanii intervievati declara ca, in comparatie cu acum 6 luni, bunastarea lor financiara este intr-o vizibila scadere. 72% dintre femeile intervievate respectiv 61% dintre barbati, cu precadere in intervalul 22-37 de ani, afirma că nivelul bunastarii financiare a suferit o scadere in urma Covid-19.

Comparativ cu celelalte 23 de tari din Europa, Romania se situeaza dupa Grecia in timp ce media europeana este la 47%.

În ceea ce privește previziunile consumatorilor pentru următoarele 6 luni, aceștia se declară optimiști, 29% dintre respondenții din România declarând că se așteaptă la o îmbunătățire a situației financiare în următoarele 6 luni.

Referitor la situația financiară în contextul Covid-19, nivelul de trai al consumatorilor români a înregistrat următoarele modificări:

  • 41% dintre consumatorii români au declarat că locul lor de muncă a fost afectat de criza Covid-19, înregistrând scăderi salariale sau șomaj tehnic;
  • 38% dintre consumatori afirmă că după plata facturilor, aceștia mai găsesc cu greu resurse pentru cheltuielile lunare, cel mai afectat fiind segmentul 38-44 ani;
  • În consecință, 65% dintre respondenți au amânat plata facturilor pentru a face față cheltuielilor lunare;
  • Din cauza Covid-19, 54% dintre consumatori s-au îndatorat și mai mult pentru a face față cheltuielilor zilnice.

Există însă și o parte bună ce reiese din Raportul European al Plăților consumatorilor: 33% dintre români afirmă că situația Covid-19 a avut un impact pozitiv în administrarea finanțelor personale, aceștia încercând să cheltuie mai puțin pentru produsele de zi cu zi. Media la nivel European este de 36%, iar țări precum Estonia (65%), Franța (46%) sau Irlanda (47%) stau cel mai bine la acest capitol.