Cautati Servicii de Recuperare Creante? 

Solicitati Oferta

Citeste mai mult ›
Raportul European privind Plăţile Companiilor, editia Covid-19

Raportul European privind Plăţile Companiilor, editia Covid-19

Raportul a fost realizat simultan in 29 de tari europene in perioada 14 februarie – 14 mai 2020. Studiul se bazeaza pe datele extrase din raspunsurile a 9 980 de companii din 12 industrii diferite. Prin subiectele abordate in studiile efectuate anual, Intrum isi propune sa creasca nivelul de constientizare asupra efectelor platilor intarziate si astfel sa deschida drumul spre o economie puternica.

Lansat in iulie 2020, editia speciala Covid-19 a Raportului European al Platilor Companiilor, a fost realizat pe 9 980 de companii din 29 de tari din Europa.

Rezultatele raportului confirma impactul financiar negativ pe care criza Covid-19 l-a avut si il are in continuare asupra mediului de business si asupra platilor dintre companii, acestea confruntandu-se cu situatii unice in activitate.


Astfel, 6 din 10 companii din Romania, respectiv 58% dintre reprezentantii acesora, sunt de parere ca in urmatoarele 12 luni o recesiune este iminenta in Romania. Media la nivel european este de 56% iar companiile cu cele mai pesimite premise sunt Italia (83%), Belgia (81%), Portugalia (86%), la polul opus fiind Croatia (27%), Bulgaria (33%) si Irlanda (35%).

Iar daca in 2019 companiile vedeau ca si riscuri majore platile intarziate, acum, ele declara ca cel mai mare risc care le ameninta buna functionare a afacerii este riscul unei recesiuni la nivel pan-european. 

Astfel, pentru a-si continua activitatea si pentru a pastra un numar cat mai mare din personal, 69% dintre companiile europene respectiv 61% dintre companiile din Romania au acceptat termene de plata mai lungi decat de obicei.

Ca si masuri de prevenire a unui eventual blocaj operational, majoritatea companiilor, fie ele IMM-uri sau corporatii, declara ca apeleaza la masuri de taieri de costuri (38%), precautii la termenele de plata (35%) si consolidarea echipei si strategiei de vanzari (25%).   

“In perioada crizei Covid-19 am observat un interes crescut al companiilor mici si mijlocii pentru securizarea operatiunilor si mentinerea unui flux de numerar constant prin cereri de recuperare a sumelor restante. In ceea ce priveste insa companiile cu peste 250 de angajati, focusul a fost accelerarea proceselor digitale, si noi regasindu-ne in aceeasi situatie. ” declara Catalin Neagu, managing director Intrum Romania.

Efectele economice pe termen lung ale Covid-19 asupra companiilor europene sunt inca incerte, desi Paolo Gentiloni, comisarul European pentru economie declara ca “Europa experimenteaza cel mai mare soc economic de la Marea Criza Economica din 1930”

Accesati butonul de mai jos pentru a descarca intregul material. 

Descarca EPR 2020 editia Covid-19


Contact person

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Simona Mincu

Marketing Manager

simona.mincu@intrum.com