Cautati Servicii de Recuperare Creante? 

Solicitati Oferta

Citeste mai mult ›

Raportul European privind Plăţile Companiilor, editia 2021

Raportul European al Plăților, ediția 2020, realizat de Intrum România, analizează cauzele și consecințele plăților întârziate în mediul de afaceri, la studiu luând parte 360companii din România și 11 187 din Europa. Studiul a fost realizat în perioada 26 ianuarie – 16 aprilie 2021, în 29 de tări din Europa.

Cele mai importante concluzii ale raportului:

  • 76% dintre companiile din România privesc campania de vaccinare anti Covid-19 ca un energizant al redresării economiei

  • 51% dintre managerii companiilor se consideră norocoși datorită faptului că afacerea lor a supraviețuit anului 2020

  • 28% dintre companiile intervietate au declarat că au aplicat pentru înghețarea ratelor la credite

          

Deși pe au existat și există în continuare măsuri de susținere a economiei, peste jumătate dintre companiile din România, deopotrivă IMM-uri și corporații afirmă că anul 2020 a fost unul de supraviețuire, veniturile companiilor fiind in proporție de peste 50% afectate negativ. Însă, deși anul precedent a provocat turbulențe economice și schimbări în comportamentul de consum, 46% dintre companiile locale sunt încrezătoare într-o redresare accelerată și în recuperarea rapidă a veniturilor pierdute în 2020
Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România

În același timp, adevăratul impact al pandemiei asupra comportamentului de plată și în special în ceea ce privește sumele care momentan au fost înghețate este în continuare sub semnul întrebării până în luna septembrie când moratoriul ratelor va fi ridicat. Astfel, majoritatea respondenților (59%) au conștientizat abia in cursul anului 2020, riscul pe care plățile întârizate îl au asupra afacerii, precum și termenele de plată extinse și nesustenabile.

 

Astfel, pentru a continua relația de business cu partenerii și pentru a asigura o continuitate a operațiunilor, 56% dintre companii declară că au extins semnificativ termenele de plată ale furnizorilor iar 41% dintre acestea au acceptat termene mai mari la plata facturilor.

 

În linie cu aceste măsuri de supraviețuire, liderii companiilor locale intervievate afirmă că, în urma crizei Covid-19, au fost planificate și implementate strategii de digitalizare ale afacerii, de extindere a perioadei de rambursare a creditelor dar și de dezvoltare de noi produse și servicii care să acomodeze noile nevoi ale consumatorilor.

 

Ultima ediție a Raportului European al Plăților relevă și faptul că țările europene privesc campania de vaccinare ca un energizant în redresarea economiei. Astfel, România, alături de tările nordice dar și de Polonia și Spania, privesc cu optimism efectele campaniei de vaccinare care se traduc în ridicarea restrictiilor și promovarea turismului. Pentru țări precum Spania sau Grecia, care au peste 15% din PIB determinat de turism, ridicarea restricțiilor și implementarea de măsuri precum pașaportul de vaccinare sunt măsuri care ajută la recuperarea pierderilor din anul precedent.

Descarcă Raportul EPR 2021, ediția România

Raportul European al Plăților, ediția 2021 România

Descarcă Raportul EPR 2021, ediția Pan-Europeană

Raportul European al Plăților, ediția 2021
Contact person

Simona Mincu

Marketing & Sales Manager

simona.mincu@intrum.com