Cautati Servicii de Recuperare Creante? 

Solicitati Oferta

Citeste mai mult ›

Raportul European privind Plăţile Companiilor, editia 2020

Raportul European al Plăților, ediția 2020, realizat de Intrum România, analizează cauzele și consecințele plăților întârziate în mediul de afaceri, la studiu luând parte 314 companii din România și 9980 din Europa. Studiul a fost realizat în perioada martie-mai 2020, în 29 de tări din Europa.

Cele mai importante concluzii ale raportului:

  • 57% dintre companiile din România prevăd riscul unei recesiuni istorice la nivelul întregii Europe
  • 61% dintre companiile din România afirmă că acceptă termene de plată mai lungi decât cele care asigură buna funcționare a companiei
  • Din cauza plăților primite cu întârziere, 55% dintre companiile din România nu pot investi în strategii de creștere

Pentru 74% dintre companiile mari, mici și mijlocii din România, plățile ce depășesc data scadentă sunt o reală amenințare asupra lichidităților (58%), dezvoltării afacerii și angajării de nou personal (48%) dar  și asupra capacității de inovare (28%). Iar în contextul pandemiei Covid-19, acestea reprezintă o reală amenințare asupra existenței afacerii.           

2020 va fi amintit în istorie ca anul pandemiei Covid-19, iar afacerile românești și europene vor simți probabil ecourile acestui an pe o perioadă foarte lungă de acum înainte. În timp ce menținerea unui flux de numerar sănătos a fost în tot acest timp o prioritate pentru orice companie, oprirea pe scară largă a economiilor europene în lunile martie-mai a pus sub amenintare buna funcționare a companiilor. Fără un cashflow stabil, companiile întâmpină mari dificultăți în îndeplinirea obligațiillor financiare, în dezvoltare și inovație. La Intrum România suntem alături de fiecare IMM și corporație, cu soluții personalizate de recuperare a creanțelor neîncasate, astfel încât managementul să se poată concentra pe strategii de creștere și dezvoltare și nu pe măsuri de supraviețuire
Cătălin Neagu, Managing Director Intrum România

Pentru a contracara efectele negative pe care plățile întârziate le au asupra tuturor sectoarelor de activitate, cele mai utilizate metode ale companiilor sunt oferirea unui discount ca alternativă (44%), oferirea unui termen de plată revizuit (43%) sau adaugarea unei suprataxe în cazul prelungirii termenului de plată (42%),

La nivel de prognoză asupra mediului de afaceri, 58% (versus 47% în 2019) dintre companii sunt de părere că, în maxim un an, țara noastră va intra intr-o recesiune de proporții. Media la nivel european este de 56%, iar printre cele mai pesimiste țări se numără: Italia (83%), Belgia (81%), Portugalia (76%), țările cel mai puțin afectate la nivel declarativ fiind Irlanda (35%), Slovenia (37%), Serbia (38%).

Pentru a evita efectele negative ale unui curând declin economic, companiile mari au ca focus de implementare următoarelor măsuri de precauție, menite să reducă riscul expunerii la recesiune: identificarea celor mai expuse segmente de business (46%), programe de reducere a costurilor (38%), limitarea angajarilor (30%)

Despre Raportul European al Plăților, ediția 2020


Raportul European al Plăților este bazat pe un studiu care a fost desfășurat simultan în 29 de țări din Europa, în perioada 14 februarie – 14 mai 2020. În acest raport, Intrum a adunat informații de la 9980 companii din întreaga Europă pentru a obține informații relevante despre comportamentul de plată și sănătatea financiară aferentă afacerilor europene. Rezultatele care au stat la baza ediției dedicate României au fost bazate pe răspunsuri din partea a 314 companii locale, selecționate aleator din punct de vedere al mărimii și al industriei.

Descarca EPR 2020 editia 2020


Contact person

Simona Mincu

Marketing Manager

simona.mincu@intrum.com