Cautati Servicii de Recuperare Creante? 

Solicitati Oferta

Citeste mai mult ›

Solutii moderne pentru un cash-flow pozitiv

Ce este cash-flow-ul? Este o notiune la care putem reflecta cu totii, chiar daca detinem sau nu o companie sau doar dorim sa il utilizam ca indice economic in calitate de potentiali investitori sau actionari. Cash-flow-ul sau fluxul de numerar reprezinta miscarea banilor din cadrul si din afara companiei, mai exact, ciclul de intrari si iesiri de numerar care determina solvabilitatea unei afaceri.

Modalitatile de imbunatatire a cash-flow-ului pot fi identificate prin analiza componentelor care il influenteaza, precum inventarul, conturile de platit, conditiile de creditare si mai ales creantele, sau simpla diferenta dintre venituri si cheltuieli calculata la sfarsitul fiecarei luni. In functie de valorile inregistrate puteti afla daca inregistrati un cash-flow pozitiv (intrarile de lichididati sunt mai ca iesirile) sau un cash flow negativ (achizitiile totale neplatite sunt mai mari decat vanzarile totale datorate).

Cu toate ca a devenit un gest curajos sa facem previziuni economice, putem sa incercam sa contribuim la imbunatatirea fluxului de numerar, aplicand cateva solutii care pot genera profitabilitate:

 

  • Modificati, inlocuiti sau dezvoltati planurile de productie. Analizati cerintele pietei si adaptati-va noilor necesitati si comportamente sau chiar asociati-va cu alte intreprinderi care va vor permite sa va mentineti profitabilitatea. De exemplu, daca profilul companiei consta in producerea de articole vestimentare sau cosmetice, antreprenorii se pot reorienta in executia articolelor vestimentare pentru casa, sportive, articole pentru design interior, masti pentru protectie sau chiar produse de dezinfectie;

 

  • Imbunatatirea campaniei de marketing – in prezent, o mare parte din publicitate se desfasoara online, astfel ca indiferent de profilul companiei pe care o conduceti, acesta este un prilej sa prezentati si sa garantati flexibilitate in relatia cu clientii si investitorii. Tot in acest plan puteti include diversificarea produselor si serviciilor si sa inserati un adaos asupra preturilor, care vine la pachet cu cantitati mai mari de pachete de servicii si mai calitative. Imbunatatirea profitabilitatii companiei este esentiala pentru a asigura existenta acesteia;

 

  • Optimizati inventarul – este important ca activitatea de inventariere sa fie cat mai obiectiva si realista. Pentru inventar puteti opta inclusiv pentru aplicatii de software care sa faciliteze aceasta operatiune. In orice caz, lista trebuie sa contina bunurile care nu genereaza venituri si care pot afecta fluxul numerar. Inclusiv pastrarea lor atrage cheltuieli de aceea este necesar sa fie incluse intr-o campanie de reduceri cu vanzare rapida;

 

  • Recuperati creantele neincasate - relevanta valorica a fluxurilor de numerar este redata si prin prin corelarea acestora cu creantele, de aceea este importanta recuperarea debitelor cat mai rapid. Utilizati mjiloace de contactare diversificata (apeluri, telefonice, SMS-uri, notificari) dar si modalitati de plata rapida ( plata online, expedierea notificarilor cu coduri de bare sau chiar direct debit). In cele din urma, pentru a asigura buna functionalitate si durabilitatea companiei, dar si garantarea salariilor anagajatilor, nu ezitati sa contactati companii specializate in recuperarea creantelor, mai ales ca fluxul de numerar este un bun predictor pentru fluxul de numerar viitor;

 

  • Reduceti cheltuielile prin stimularea platii anticipate si reorganizarea personalului– soliciti plata mai repede din partea clientilor cu conditia ca vor beneficia de reduceri sau avantaje pana la finalizarea proiectului. De asemenea, in strategie puteti include si emiterea facturilor si a termenilor de achitare, precum suma, valoarea serviciilor facturate si foarte important, data scadenta. In programul de facturare timpurie, includeti si consecintele neachitarii facturilor in termenul prevazut.  Resursa umanaeste cea mai importanta pentru orice companie insa daca nu functioneaza in formula stabilita, aceasta trebuie reorganizata prin adaptare si instruire la noile provocari social-economice. Fiecare decizie trebuie luata cu responsabilitate astfel incat sa nu afecteze bunastarea angajatilor, ci sa fie o relatie de tip win-win. De exemplu, propuneti reducerea orelor de munca, dar cu garantia ca in timpul liber pot beneficia de cursuri de perfectionare si reorientare profesionala, dar si ca vor reveni la programul normal de lucru. Angajarea angajatilor implica mai putine cheltuieli decat angajarea unor noi angajati.

 

Indiferent de calitatea in care actionam trebuie sa fim deschisi noilor notiuni deoarece inspiratia poate surveni din surse de la care ne asteptam mai putin. Asadar este important sa fim flexibili si totusi cantonati in realitate intemeiand calcule si previziuni cat mai apropiate de cele mai posibile viitoruri.

In final, pentru a genera un cash flow pozitiv trebuie sa ne asiguram ca prin actiunile noastre cream o cultura pozitiva a muncii.

Echipa Intrum Romania SA va ureaza o saptamana productiva si profitabila!