Masuri Intrum  

impotriva Covid-19

Citeste mai mult ›

Top 5 prejudecati despre firmele de recuperare creante. Sfaturi pentru consumatori.

De cele mai multe ori, cand suntem contactati de o firma de recuperare creante, nu intelegem care este motivul. In mintea noastra apar intrebari precum: “De ce ma contactati dumneavoastra? Eu am colaborare cu compania de telefonie x, nu cu firma de recuperare creante!”, “De ce s-au calculat penalitati de intarziere daca nu am achitat ultimele trei facturi?” si lista poate continua. Astfel, lipsa informatiilor elementare (valoarea ratei, data scadenta a facturii, consecintele neplatii si altele) prin omisiunea parcurgerii clauzelor contractuale, pot starni in randul nostru, al beneficiarilor de servicii sau produse, idei contradictorii atunci cand firma de recuperare creante sau chiar firma creditoare, in prima faza, externalizeaza cazul.

Firmele de recuperare creante reprezinta firmele ce actioneaza in conformitate cu normele legislative in vigoare si sunt imputernicite de catre furnizorii de servicii care in urma incheierii contractelor cu beneficiarii lor, nu au reusit sa isi mai recupereze investitiile aferente. In aceste circumstante, majoritatea furnizorilor de servicii (telefonie, bancara, energie electrica si altele) apeleaza la firme specializate in recuperarea creantelor. Creantele reprezinta la randul lor contravaloarea serviciilor sau produselor livrate si neachitate de catre beneficiari, care in cele din urma devin debitori.

Este important sa ne cunoastem, in calitate de beneficiari de servicii, atat drepturile cat si obligatiile contractuale. Pentru a evita situatiile confuze sau chiar conflictuale, am creat o lista cu cele mai des intalnite 5 prejudecati despre firmele de recuperari creante.

1.    Firmele de recuperare creante sunt rigide si nu ofera alternative la plata

Este total gresit!

Scopul firmelor de recuperare creante este tocmai acela de a facilita procesul de lichidare a consumatorului prin oferte personalizate si pentru a va elibera de datorii.

Important este sa fiti deschisi negocierii debitului si sa dati curs apelurilor sau notificarilor primite. In caz contrar, valoarea datoriei se poate mari, precum si trecerea acesteia intr-o alta etapa de colectare;

 

2.      Firmele de recuperare creante maresc valoarea debitului propriu-zis

Odata ajunsa datoria in procesul de colectare debite, firma de recuperare creante va aplica strategia clientului (daca datoria este mandatata) sau strategia proprie (daca datoria este cesionata). Insa, nu va faceti griji, valoarea debitului va creste doar conform contractului incheiat cu compania creditoare care a furnizat creditul,  produsul sau serviciul.

Prin urmare, firmele de recuperare creante gestioneaza datoria potrivit clauzelor agreate de dumneavoastra cu compania creditoare;

 

3.       Firmele de recuperare creante nu au dreptul sa ne contacteze

Odata cu imputernicirea acestora de catre companiile prestatoare de servicii, firmele de recuperare creante sunt obligate legal sa va instiinteze cu privire la operatiunea de mandatare sau cesionare a creantelor restante, atat telefonic, prin SMS, notificare pe e-mail sau notificare trimisa prin Oficiul Postal.

Prin urmare, daca sunteti contactat de o firma cu un astfel de profil juridic, puteti sa rasuflati usurati deoarece acum stiti ce aveti de facut pentru a va lichida datoria.

 

4.      Firmele de recuperare creante nu au ce sa imi faca

Intr-adevar, firmele de recuperare creante intreprind actiuni de colectare debite conform limitelor impuse de legile in vigoare. Tocmai de aceea raportarea negativa catre alte baze de date (Ex. Biroul de Credit) nu intra sub incidenta firmelor de recuperare creante.

Astfel, nu este productiv sa ignoram instiintarile primite privind achitarea datoriilor, deoarece pot dauna perspectivelor viitoare de creditare,  deoarece veti figura ca rau platnic in aceste baze de date;

Contractul de furnizare servicii / produse l-am incheiat cu compania creditoare si nu cu firma de recuperare creante Este important de stiut ca majoritatea contractelor de furnizare servicii / produse contin clauze ce prevad cesionarea datoriei, daca beneficiarul nu respecta obligatiile contractuale.

Astfel, daca stim ca am intarziat cu plata facturilor, ratelor (din varii motive, imposibilitate de plata sau pur si simplu am uitat), urmatorul pas este sa fim contactati de firma creditoare si ulterior, de cea de recuperare creante.

Luand in considerare cele mentionate, iata cateva sfaturi utile, pentru a trece dincolo de prejudecati si a rezolva problema datoriei fara alte daune:

  •  Fiti deschisi si incercati sa intelegeti motivul pentru care sunteti contactat de firma de recuperare debite. In acest fel, gestionarea finantelor personale se va imbunatati;
  • Firmele de recuperare creante va ofera si consultanta, astfel este necesar sa fiti sinceri cu posibilitatile financiare, atunci cand va este propus un plan de rate. Alegeti-l pe cel mai avantajos si nu ezitati sa comunicati daca il puteti sustine sau nu;
  • Dati curs apelurilor sau notificarilor primite din partea firmelor de recuperare creante contactati companiile din proprie initiativa. Este important sa stingeti datoria intr-un timp cat mai scurt;
  • Nu ignorati avertismentele descrise in notificarile primite. Firma de recuperare creante va contacteaza pentru a va informa cu privire la stadiul creantei dumneavoastra, astfel veti stii ce sa faceti mai departe;
  • Intelegeti cum functioneaza firmele de recuperare creante si vizitati website-ul acestora, ulterior purtati un dialog deschis, etic, profesionist si orientat catre solutii.

Prin urmare, trebuie sa uitam de interminabila “lupta dintre bine si rau” si sa intelegem ca in astfel de situatii, responsabilitatea reciproca este cea care ne defineste: responsabilitatea de a oferi solutii adaptate nevoilor financiare ale debitorilor si responsabilitatea acestora, de a-si imbunatati propriul viitor financiar.

Dacă doriţi să aveţi un control mai bun al finanțelor personale, echipa Intrum este alături de dumneavoastră. Contactați-ne la numărul de telefon 0213653434 sau prin formularul de contact de aici şi împreună vom găsi cea mai potrivită soluție.