Rezolutii financiare la inceput de 2020

2020 - un sir de cifre impunator, ce anunta un an cu rezonanta puternica in vietile noastre. Pe fondul tensiunilor politice, geopolitice, economice, chiar si meteorologice, se anunta a fi un an complex pentru fiecare dintre noi. Asa ca, daca la nivel macro e dificil sa anticipam puterea noastra de influenta, la nivel micro insa, avem un cuvant de spus despre felul in care ne putem gestiona bunastarea financiara.

Este momentul sa punem in aplicare tot ceea ce am invatat in anii precedenti despre finantele proprii si nu numai. Timp nu mai este de pierdut, iar calculul privind bugetul personal trebuie sa fie facut intr-un mod cat mai realist si cat mai curand posibil. Cum incepem insa planificarea bugetului economic, astfel incat la final de an, sa fim mandri de deciziile noastre? Mai jos am precizat cateva idei pe care le putem transforma in obiective pentru intregul an si de la care sa nu ne abatem, astfel incat sa fim cat mai aproape de atingerea obiectivelor setate.

Asadar, ce ne motiveaza cel mai mult? Sa fim fericiti. Si cand suntem fericiti? Atunci cand ii stim pe cei apropiati in siguranta si cand ne putem bucura de ceea ce ne ofera viata. Haideti sa incepem anul cu obective stabilite in mod clar si realist, adaptate ritmului din vietile noastre.

  • Determinarea Rezolutiilor. Ce ne dorim anul acesta? Sa calatorim, sa fim in pas cu tendintele modei, sa ne imbunatatim cultura si sa fim mai buni in activitatea pe care o desfasuram, sa investim in noi si in cei dragi si, foarte important, sa nu mai avem datorii. In acest sens putem imparti bugetul in 3 categorii flexibile: familie, profesional si personal si sa alocam lunar o suma pentru fiecare parte. De asemenea, elaborarea unui plan al cheltuielilor si monitorizarea lor poate reprezenta o optiune excelenta pentru a identifica traiectoria bugetului personal. Foarte important in acest sens este  sa evitam sa investim in aceleasi segmente de consum, in saptamana respectiva. Regula in aceasta situatie va fi: diversificat, ieftin si sanatos;
  • Cercetarea pietei: chiar si a imobiliarelor daca dorim ca in viitorul apropiat sa achizitionam o casa sau crearea unei paralele intre preturile hainelor din anii precedenti si a celor din perioada prezenta, a biletelor de avion, de tren si asa mai departe. In acest fel vom reusi sa profitam de cele mai importante reduceri si sa facem si economii, fara sa ne abtinem de la micile bucurii. Totodata sa nu uitam de importanta culturala si profesionala, asa ca abonarea la site-urile care ofera cursuri online este un act care nu necesita timp si bani, ci dimpotriva, exista sansa sa beneficiem chiar de cursuri gratuite, important este sa stim de ele la momentul potrivit;
  • Reevaluarea deciziilor din anul trecut care nu ne-au adus profit este vitala. In acest mod vom incerca sa evitam sa procedam la fel si anul acesta. Poate ne-am grabit sa investim in alte domenii care nu erau urgente si in acelasi timp aveam programata o excursie in strainatate care necesita la randul ei, alte cheltuieli ce depaseau bugetul initial sau am investit in obiecte vestimentare care doar ne satisfaceau un moft si nu o nevoie. Anul acesta trebuie sa fie diferit si sa analizam mult mai atent oportunitatile si riscurile!
  • Indiferent de situatie incercati sa tineti cont de noul motto financiar „Nu cheltuim mai mult decat producem si nu abandonam obiectivele propuse!” O sa va convingeti, chiar functioneaza daca ne schimbam obiceiurile de cheltuieli;
  • Cumpatare si cercetare -  prin analizarea ofertelor care ne asalteaza din toate ramurile industriale. De exemplu, daca dorim sa ne reinnoim garderoba, sa nu ne grabim, chiar daca sunt asa zisele reduceri de iarna. Achizitionam doar produse necesare pentru viitoarea excursie sau loc de munca, deoarece moda revine, iar reduceri vor mai fi si ele. Este timpul sa facem schimb de roluri si si sa fim noi cei care creeaza resurse financiare, comercializand obiecte vestimentare. Da, exista targuri de haine si chiar companii dornice sa ne ajute in acest sens, cu hainele noi pe care nu le-am purtat niciodata sau care nu ni se mai potrivesc. Mai mult decat imaginea, conteaza cumulul de informatii (cursuri de perfectionare profesionala sau de limbi straine, etc.) de aceea e important sa investim in noi, cel mai important beneficiu pe termen lung;
  • Identificarea domeniilor care ne-ar putea aduce venituri suplimentare. In acest caz, ne referim, la existenta unei posibilitati ca, pe langa locul de munca, sa prestam servicii de babysitter, suport IT in cartier, fotograf sau chiar bucatar de nevoie. A venit timpul sa fim curajosi si increzatori in fortele proprii si sa ne punem in valoare talentul pentru a profita din plin de el! O varianta reprezinta si veniturile pasive, astfel putem sa inchiriem o parte din casa, sa punem la vanzare carti de care nu mai avem nevoie, sa cumparam domenii si sa le vindem pe bursa de domenii si asa mai departe. Este momentul sa exploatam toate oportunitatile pe care le avem si sa identificam altele noi!
  • Achitarea facturilor la timp si reducerea datoriilor. Este o alegere corecta si avantajoasa, deoarece achitarea unei facturi la timp sau respectarea unui angajament de plata, ne poate aduce mai multe beneficii financiare si personale decat ne-am fi asteptat vreodata. Financiare, in sensul ca nu vom mai achita factura cu penalitati, si personale, prin reducerea stresului si a gandului ca avem de achitat facturi, ca o sa fim contactacti pentru plata sau ca exista riscul sa achitam sume in plus, cand am putea utiliza acele sume in scopuri personale. In anul care tocmai a trecut,  daca din varii motive, am uitat sa achitam facturi, am intarziat cu plata ratelor si asa mai departe, anul acesta ne vom respecta angajamentele facute. Concentrandu-ne pe organizarea monetara din familie, in timp, media castigurilor financiare va creste.

 

Recenziile pot continua, obiectivele si scopurile pentru acest an sunt numeroase, vaste, complexe si la prima privire, pot parea imposibil de indeplinit, insa libertatea financiara este cea care ne aduce liniste si echilibru si o oarecare siguranta in viata. Haideti sa fim antreprenorii propriilor destine si sa avem un echilibru intre cheltuieli si venituri si astfel sa ne bucuram de un stil de viata in armonie cu mediul plin de provocari din jurul nostru.

 

Echipa Intrum Romania va ureaza multa sanatate si succes la bani!