Cum sa faci cumparaturi cu cap? 9 sfaturi care te vor insoti toata viata
Sa fii selectiv, in ziua de azi, a devenit o sarcina greu de indeplinit. Articole vestimentare, materiale, produse alimentare, de sezon sau nu, au creat diversitate in vietile noastre ajutandu-ne sa devenim unici prin alegerile pe care le facem, sa ne individualizam de cei din jurul nostru si sa ne definim ca indivizi cu personalitati unice. Dar cum gestionam bugetul propriu in aceste situatii care permanent indeamna la alegere si decizii? Ei bine, aici ar trebui sa intervina, educatia fiecaruia dintre noi, simtul responsabilitatii, gandirea sustenabila si durabila privind finantele proprii, mediul inconjurator si asa mai departe.

Cu toate acestea, raman in gandurile noastre, de fiecare data cand suntem la cumparaturi, aceste observatii? Istoria economica si amenintarile climatice ne demonstreaza ca nu, insa timpul nu este pierdut. In cele ce urmeaza vom detalia cateva sfaturi pentru a face cumparaturi cu cap, atat pentru parinti, bunici, casinici cat si oameni de afaceri ocupati, care nu au timp sa calculeze deciziile in functie de aceste criterii.
- Transformati cumparaturile intr-o experienta de succes - stabileste un interval de timp si o zi din saptamana in care sa mergi la cumparaturi (si nu uita de lista de cumparaturi!), de preferat cea in care magazinul ofera cele mai multe reduceri. Evita sa cumperi alimente care arata ca in poze insa care sunt lipsite de miros si gust. Alege produse alimentare proaspete, dar la reducere (vei vedea ca pot atinge si jumatate din pretul real) si depoziteaza-le cu grija in frigider si camara astfel incat sa reziste pana la consumul lor. In caz contrar, te va costa in timp mai mult, din cauza tratamentelor cauzate de consumul produselor nesanatoase asupra organismului!
- Pregateste un buget – fiecare decizie corecta va fi influentata de bugetul stabilit care se afla in concordanta cu nelipsita lista de cumparaturi. Studiile arata ca shopping-ul cu o lista si plata in numerar, contribuie la reducerea cheltuielilor si la protejarea finantelor proprii, prin ancorarea clientului in realitate;
- Neconventional, dar util pentru incepatori – verifica sacul de gunoi inainte sa il arunci. Printre cojile de oua folosite, ambalaje si cutii, cu siguranta vei remarca si conserva cumparata de pofta, dar pe care stiai ca nu o vei deschide niciodata. Asta iti va reaminti ce consumi cu adevarat;
- Incearca mai mult sa privesti decat sa atingi - studii au demonstrat ca din moment ce ati atins si ati ridicat un produs, cresc sansele sa il cumparati, cand intentia voastra era doar sa vedeti ce scrie pe eticheta. In aceste scenarii, mintea noastra crede ca suntem deja proprietarii bunului!
- Fii flexibil - si produsele de pe rafturile de mai jos sunt la fel de bune si la un pret mult mai mic. Fiecare magazin are propria strategie de a atrage clienti si de a le facilita achizitionarea de produse, astfel ca cele cu preturi medii si mari se vor regasi intotdeauna la nivelul ochilor si mainilor pentru a fi usor de remarcat;
- Incearca marci similare: chiar daca suntem familiarizati cu anumite produse datorita reclamelor, multe companii au realizat produse asemenatoare, la un pret rezonabil, oferind aceeasi calitate;
- Achizitioneaza produse integrale si mai putin pe cele deja prelucrate – motivul e clar: mai sanatos, mai mult si mai ieftin.
- Si cumparaturile online sunt o optiune - atat timp cat esti in control. Incearca insa sa nu investesti mult in produsele online pentru ca nu stii niciodata ce vei primi la livrare, dar astfel economisesti timp si bani. Alege haine din materiale care rezista la spalare si nu dauneaza pielii; de exemplu tricouri din bumbac ce pot fi purtate atat in perioade calduroase cat si geroase. In cazul cadourilor, intotdeauna prietenii vor aprecia bunurile pe care chiar le pot folosi si nu pe cele care au doar un aspect placut.
- Calitatea determina si longevitatea bunurilor: pentru imbracamintea de calitate superioara este recomandat sa faceti investitii deoarece veti economisi bani pe termen lung, datorita tesaturii si constructiei. Retineti: scump nu inseamna si calitate! Si ca sa simplificam procedura, in toate situatiile adresati intrebarea: voi purta eu vreodata asa ceva?
Este usor sa presupunem ca un pret mare inseamna si un produs de calitate, dar experienta ne-a demonstrat ca nu intotdeauna este asa. Mentine-ti mintea deschisa si fa-ti propriile cercetarii deoarece batalia se da intre calitate si pret. Fii un cumparator constient si invata-i si pe cei apropiati sa procedeze la fel ca tine. Veti economisi o avere! Legea cauzei si a efectului se aplica si la cumparaturi. Fiecare investitie este o alegere pe termen lung care ne poate afecta sanatatea, bugetul propriu si efectiv, lumea dinconjurul nostru.
Asadar, intotdeauna alege preturi care coincid cu valoarea reala a bunului si investe in lucruri de calitate!