Uneori situatia financiara este cea care tine cuplurile impreuna

Conform Raportului European al Platilor Consumatorilor, editia 2018-2019, 20% dintre barbati si 10% dintre femeile din Romania au afirmat ca situatia financiara este un factor decisiv in continuarea sau incheierea unei relatii sentimentale.

  • “Incapacitatea financiara de a avea o locuinta proprie este uneori singurul motiv pentru care oamenii stau impreuna intr-o relatie”, Björn Hedensjö, psiholog si autor suedez
  • “Esenta activitatii noastre este de a ajuta oamenii sa fie liberi de datorii iar recomandarea noastra este sa ne contacteze cat mai repede posibil” – Anna Fall, Chief Brand and Communication Officer, Intrum

Diferente intre tarile din Europa

Raportul ne arata ca in tari precum Franta (23%), Spania (21%), Marea Britanie (19%) sau Grecia (17%) locuitorii lor afirma ca insecuritatea financiara este un factor care i-a tinut captivi in relatie.

La polul opus, 83% dintre respondentii din Estonia au contrazis ideea ca situatia financiara este cea care ii tine intr-o relatie, mult mai mult decat restul europenilor, cu o medie de 67%, doar 8% dintre respondentii estonieni fiind de accord cu afirmatia.

Atunci cand vine vorba de raspunsuri din punct de vedere al genului, studiul ne arata ca mai multi barbati decat femei sunt de accord ca grija situatiei financiare este cea care ii opreste sa inceteze o relatie: 18% versus 15%.

“Este o problema importanta care exista in multe relatii”, spune psihologul si autorul de carti suedez Björn Hedensj. Incapacitatea de a-ti permite sa ai o locuinta proprie este uneori singurul motiv pentru care oamenii stau impreuna. O distributie inegala a veniturilor unei familii afecteaza dinamica unei relatii, ceea ce provoaca o serie de probleme.

Unul din sapte respondenti afirma ca banii au fost un motiv de despartire

De partea cealalta a problemei, una din sapte persoane sau 14% dintre respondenti, afirma ca problemele financiare au fost un motiv pentru a pune capat unei relatii. Raspunsurile insa difera in functie de varsta respondentilor.  

Problemele financiare personale sunt mai lipsite de importanta pentru cei care au peste 65 de ani: doar 7% dintre acestia spun ca aceste probleme au fost un factor determinant pentru incetarea unei relatii.

La polul opus, aproape 18% dintre respondenti cu varste intre 18-24 ani si 25-34 ani au spus ca banii au fost un motiv de despartire. Din nou, mai multi barbati decat femei sunt de accord cu acest aspect: 17% vs 12%

In concluzie, una din patru persoane spun ca grijile financiare afecteaza relatiile sentimentale. Si vorbind din experienta profesionala, psihologul Björn Hedensj adauga: “Nu as fi surprins ca acest procent sa fie chiar mai mare”

Sfatul expertilor

Cum ar trebui oamenii sa combata aceste situatii care le cauzeaza probleme in zona sentimentala?

“Cel mai bun sfat pe care il pot oferi este ca acestia sa isi gaseasca independenta financiara si sa nu depinde in totalitate de partener”, spune Björn Hedensj. “A fi dependent financiar de partener poate functiona pentru o perioada insa pe termen lung nu este reteta succesului intr-o relatie”

Anna Fall, Brand and Communication Officer la Intrum, adauga “Pentru multi dintre noi, a avea datorii reprezinta o situatie foarte dificila care impacteaza zona sentimentala. La intrum, discutam in fiecare zi cu persoane ce au diferite probleme din aceasta cauza.”

“Esenta activitatii noastre este de a ajuta oamenii sa fie liberi de datorii iar recomandarea noastra este sa ne contacteze cat mai repede, astfel incat sa putem rezolva aceste probleme impreuna si sa evite ca relatiile sentimentale sa fie afectate de dificultatile financiare”

Apeleaza echipa Intrum

Rezolva acum problema datoriilor