
Cum abordam finantele personale in perioada COVID-19?
In ultimele saptamani, fiecare dintre noi a experimentat sentimente mai putin placute de frica sau de panica. Ne-am dat seama ca preventia este cea mai importanta in aceste momente in care cu totii suntem greu incercati de apartitia unui noi virus, COVID-19. Astfel, din dorinta de a ne proteja atat pe noi dar si pe cei dragi ne aprovizionam cu toate cele necesare, astfel incat sa putem respecta cu cat mai mare strictete masurile de prefentie comunicate de catre autoritati. Bugetul este de asemenea un aspect de care trebuie sa avem grija si un bun pe care trebuie sa il protejam deoarece viitorul este cu atat mai incert cu cat situatia de criza se propaga in lume.

Actiunile prezente au mare impact in viitor asa ca, pentru a trece cat mai bine si mai sustenabil prin aceasta situatie fara precedent, va recomandam sfaturile de mai jos, care speram sa aduca echilibru in bugetul dumneavoastra poate usor incercat zilele acestea.
Cumparaturi necesare vs Cumparaturi optionare
Cu totii petrecem mai mult timp acasa in aceasta perioada. Sfatul nostru este sa fim cat mai cumpatati, la fel cum suntem in mod normal si sa nu facem exces nici de mancare nici de ingrediente cumparate. Cu cat consumam mai mult cu atat va trebui sa reaprovizionam mai repede si prin urmare sa ne expunem din nou aglomeratiei.
Cumparaturile alimentare necesare trebuie sa includa si fructe si legume care sa ajute sistemul imunitar, nu doar cereale.
De asemenea, nu trebuie sa exageram cu cumparaturile farmaceutice. A ne expune in aglomeratie este mai periculos decat sa avem o singura cutie cu Paracetamol in casa.
Creeaza un fond de rezerva.
Daca tocmai ai luat salariul, nu-l cheltui pe tot pe provizii. Impreuna cu familia, creeaza un fond de rezerva de 20-30% din valoarea salariului de care sa te poti folosi in perioada incerta care urmeaza. Este momentul in care trebuie sa ne optimizam cheltuielile si sa nu supraconsumam. Si daca, totul se termina cu bine si intra pe fagasul normal, vom avea o suma pusa deoparte pe care o vom aloca rasfatului personal.
In ceea ce priveste ratele lunare si facturile pentru utilitati, iti recomandam sa nu le amani, intrucat, sumele acestora se vor cumula iar totalul va fi mai dificil de achitat.
Moment de restaurare al echilibrului
In aceste zile fara prea multe activitati poate este momentul sa avem o privire de ansamblu asupra cheltuielilor facute pana acuma. Putem folosi o aplicatie de gestionare a bugetului personal si putem evalua actiunile de pana acuma. Eventual putem vedea ce cheltuieli mai putin utile am avut si la ce putem renunta pe viitor. Iar daca nu esti genul care sa poata economisi, atunci macar poti redirectiona sumele respective catre lucruri care sa iti aduca un venit ulterior si o satisfactie pe termen lung precum cursuri sau alte activitati de dezvoltare persoanala.
Modalitati de a-ti creste veniturile
Nu in ultimul rand, energia si poate resursele din aceasta perioada le poti investi in dezvoltarea de noi abilitati sau pasiuni care pe viitor te vor putea ajuta sa iti cresti veniturile.
De asemenea, sunt o multime de aplicatii precum Glovo sau Bringo care au nevoie de personal in aceasta perioada. Contacteaza-le si poate iti poti spori venitul.