
Ce facem cu sumele restante si ratele la banca in contextul COVID-19?
Mobilizarea nationala pentru combaterea consecintelor economice cauzate de pandemia generata de COVID-19 a impus o serie de masuri privind raspandirea si atenuarea impactului virusului, dar si cateva facilitati financiare, precum posibilitatea amanarii achitarii ratelor si reducerea valorii lor, insa conditionate de prelungirea termenului de lichidare.

Preluați controlul bugetului și planificați-vă veniturile și cheltuielile lunare
Asadar, ce facem cu sumele restante si ratele la banca in contextul COVID-19? Este o intrebare pe care multi dintre noi ne-am pus-o in ultimele doua luni si care ne-a indemnat sa luam diferite decizii in privinta gestionarii bugetului personal. Insecuritatea zilei de maine, alaturi de celelalte temeri trezite sau nascute de consecintele create de COVID-19 ne-au determinat sa ne schimbam stilul de viata intr-un timp foarte scurt. Schimbarea comportamentala am simtit-o cu totii, devenind mai responsabili, poate mai seriosi si cu un spirit de conservare ceva mai aprins fata de odinioara, si cu toate acestea, este o schimbare normala si naturala.
Important este ce vom face noi ca cetateni de acum inainte astfel incat sa ne asiguram, noua si celor dragi, traiul si bunastarea sociala si economica pe termen lung.
Cu totii am aplicat normele de distantare sociala insa ne-a mai ramas totusi intrebarea, de ce mai este important sa achitam ratele bancare si sumele restante si care sunt avantajele financiare in acest scenariu?
Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, fiecare dintre noi va trebui sa facem un pas in trecut si sa ne amintim ca la un moment dat, ne-am privit viata in viitor, cu toate ca fiecare zi este plina de evenimente neprevazute care nu ne garanteaza fericirea sau chiar existenta. Am fost optimisti si am dorit sa solutionam anumite probleme, de ordin personal sau ale celor apropiati, sa ne indeplinim anumite dorinte, precum achizitionarea unei locuinte sau chiar sa devenim proprii nostri sefi, prin demararea unei afaceri. Chiar daca pentru un moment lumea pare ca s-a oprit, estential este sa nu ne abandonam dorintele si responsabilitatile si sa privim cu ochi optimisti viitorul nostru economic contribuind la “supravietuirea” sa, insa cum putem face asta?
Majoritatea dintre noi, pe langa crearea proviziilor, am exclus de pe lista de cheltuieli sau am amanat achitarea anumitor facturi, rate bancare sau sume restante. Ca decizie, pe termen scurt ne-am dat seama, ca impactul financiar este benefic prin crearea unui buget pentru cheltuielile de zi cu zi sau pentru cele neprevazute. Pe termen lung insa, finantele personale pot fi afectate deoarece sumele puse deoparte va trebui sa le utilizam tot pentru achitarea ratelor amanate si chiar sa mai adaugam cativa banuti din cauza dobanzii acumulate, asa cum ne-au prezentat in scenarii institutiile bancare.
Este de apreciat ca in masura in care s-a putut, institutiile private si publice, bancare sau de telecomunicatii au venit in sprijinul cetatenilor prin masuri precum amanarea la plata ratelor sau reducerea valorii acestora, prelungirea termenului de achitare a imprumuturilor, posibilitatea de a lucra de acasa, posibilitatea de a beneficia de servicii si produse online si diversificarea modalitatilor de plata.
Chiar daca masura suspendarii platilor se aplica pentru institutiiile bancare si financiare nebancare si face referire la persoanele cu contracte de credit sau leasing activ, si nu scadentate anticipat sau cesionate, Intrum Romania a venit in sprijinul persoanelor afectate de Covid-19 si ii sustine in continuare, prin flexibilizarea termenelor de plata si identificarea modalitatilor de plata adaptate situatiei actuale.
Astfel, este necesar ca fiecare dintre noi sa intelegem ca aceste masuri vizeaza prevenirea colapsului economic si ca nimeni nu isi doreste ca cineva sa aibe de suferit in aceasta perioada sau dupa sfarsirea ei.
Prin urmare, contributia noastra la functionarea “motorului economic national” este vitala. Pe langa contributia tuturor in sustenabilitatea economiei, achitarea ratelor la timp si evitarea amanarii lor va spori finalizarea contractului de imprumut si reorientarea catre alte segmente de investitii care au fost amanate din cauza achitarii ratelor sau sumelor restante.
Totodata, exista posibilitatea ca anumite domenii precum piata imobiliara, transportul, domeniul ospitalitatii si al restaurantelor sa devina mai ofertante, moment ce poate fi exploatat de fiecare dintre noi daca dorim sa achizitionam o locuinta, un autoturism sau sa organizam vacanta mult visata (aici ramane de vazut ce se va intampla cu masurile de deplasare).
In final, pentru a nu acumula la incheierea acestei perioade dificile rate si alte sume restante care vor fi mai greu de gestionat, temeinic este ca respectarea contractelor si lichidarea debitelor sa continue.
Cu toate acestea, in ce situatii este in regula sa solicitam amanare la plata ratelor in acest context?
Inainte de a solicita amanare la plata ratelor, facturilor sau sumelor restante, institutiile bancare, nebancare, private sau de telecomunicatii ne recomanda sa analizam atent motivele pentru care dorim sa luam aceasta decizie, dar si scenariile in care ne putem pozitiona.
Prin urmare, trebuie sa fim onesti cu noi insine, dar si fata de cei dragi, in momentul in care solicitam amanare la plata ratelor deoarece daca situatia financiara si medicala ne permite sa efectuam plati, atunci sa nu ezitam sa o facem intrucat in timp costurile vor fi mai mari. In acest sens putem chiar lua legatura cu creditorii sau companiile de recuperare si sa hotaram impreuna cu acestia o solutie adaptata situatiei fiecaruia dintre noi.
In cazul in care suntem eligibili pentru a solicita aceasta amanare si am fost afectati direct de COVID-19 (de exemplu, imposibilitatea platii a intervenit in perioada starii de urgenta si nu inainte de aceasta si nu detinem rate restante) trebuie sa fim constienti ca aceasta este doar o solutie de moment. Scenariile institutiilor bancare ne arata ca o amanare mai mare de 3, 6 sau pana in 9 luni va influenta durata creditului si implicit valoarea dobanzii.
Amanarea la plata unei rate sau a unei sume deja restante este o solutie pe termen scurt care ne ofera posibilitatea sa evaluam mai limpede balanta dintre venituri si cheltuieli si sa recalculam prioritatile, precum un exercitiu de “echilibristica” financiara. Este evident ca un termen de amanare al ratelor mai mic este mult mai avantajos, din punct de vedere al costurilor si al intervalului de timp, decat un termen de amanare mai mare.
Asadar, in cazul in care aveati in plan ca acest an sa achitati o datorie sau sa lichidati un imprumut, recomandarea noastra este de a nu va abate de la obiectivul setat. In timp veti resimti beneficiile achitarii datoriilor, precum reducerea cheltuielilor dar si a stresului, crearea unor noi planuri de investitii si a unei sigurante financiare.
Impactul social si economic este evident si nu putem nega ca traim timpuri dificile la care nu ne-am fi gandit vreodata ca vom lua parte. Viata, insa, isi continua mersul, de aceea este important sa nu pierdem din vedere faptul ca reluarea vietii sociale ne readuce anumite costuri: de transport, de produse cosmetice, de haine, costurile impuse de masurile de preventie, pentru reinceperea scolilor si altele. Viitorul este si va fi intotdeauna influentat de deciziile noastre, astfel este necesar sa credem in propriile convingeri si in autenticitatea planurilor noastre si sa continuam sa ne dezvoltam personal, emotional si financiar.
Spre bucuria tuturor, relaxarea restrictiilor de circulatie urmeaza sa se aplice, astfel Intrum Romania va ureaza multa sanatate dumneavoastra si celor dragi si haideti sa sustinem impreuna economia Romaniei respectand toate masurile de siguranta ce se impun!
Dacă doriţi să aveţi un control mai bun al finanțelor personale, echipa Intrum este alături de dumneavoastră. Contactați-ne la numărul de telefon 0213653434 sau prin formularul de contact de aici şi împreună vom găsi cea mai potrivită soluție.