
Black Friday - Cum evităm să cumpărăm mai mult decât avem nevoie?
În prezent, suntem tentați să achiziționăm diferite produse de care poate nu avem cu adevărat nevoie, însă, tentația fiind mare, reușim cu greu să ne abținem și plecăm spre casă cu bunul respectiv și fericiți pe moment. Dar ce se întâmplă după ce trece acel sentiment de fericire după ce am achiziționat bunul respectiv? Realizăm că am cumpărat un produs care nu ne este de folos la nimic, deci am făcut o investiție pentru care poate nu eram pregatiți din punct de vedere financiar. Acest comportament se numește “consumerism”.
Ce este “consumerismul” ?
Consumerismul reprezintă o nevoie oamenilor de a consuma chiar dacă are sau nu nevoie de un anumit produs. Acest comportament intervine doar pentru că omul are nevoie să își satisfacă o nevoie psihologică, în nici un caz o nevoie fiziologică.
În momentul de față, consumerismul a devenit un fenomen global care pune stăpânire pe majoritatea oamenilor. Cei care sunt adepții consumerismului achiziționează produse pentru a se simți mai fericiți, pentru a se afirma social și pentru a se simți mai atractivi. În tot acest proces, publicitatea joacă un rol foarte important.
Beneficiu sau consecință?
O consecință foarte gravă care poate veni împreună cu consumerismul, este dependența de cumpărături. Această dependență de cumpărături poate fi catalogată drept o tulburare care determină oamenii să cumpere haine, produse alimentare, electronice, produse cosmetice, fară a mai avea capacitatea de a conștientiza consecințele care apar împreună cu dependența de cumpărături.
Când poate interveni consumerismul?
Consumerismul intervine cel mai adesea în perioadele în care se anunță reduceri în nenumăratele hypermarket-uri și magazine. Un bun exemplu ar putea fi în luna noiembrie a fiecarui an când se organizează vinerea neagră, sau “Black Friday”. În această campanie se anunță reduceri care pot ajunge chiar și la 80-90% din prețul initial al anumitor produse. Pentru a evita să achiziționați produse de care nu aveti nevoie, tot ce trebuie să faceți este:
- Gandiți-vă de două ori înainte de a achiziționa, chiar aveți nevoie de produsul respectiv?
- Verificați dacă vă încadrați în bugetul alocat și încercați să nu îl depășiți, acest lucru poate dăuna situației financiare
- Verificați și comparați prețurile produselor în mai multe magazine
- Întocmiți o listă cu produsele care vă interesează și prioritizați-le
- Urmăriți evoluția prețurilor înainte de BlackFriday
Așadar, dacă încă nu ați început să vă pregatiți pentru BlackFriday, puteți începe de acum luând în considerare sfaturile noastre de mai sus pentru a evita să mai cumpărați impulsiv. Spor la cumpărături cumpătate!