
7 lectii financiare din Game of Thrones
Pe 15 aprilie a inceput ultima serie a celebrului serial Game of Thrones. Milioane de oameni au urmatit pana acum cele 7 sezoane ale serialului si, pe langa intrigi, povesti de dragoste, lupte fara sfarsit sau razbunari, serialul contine o serie de lectii financiare foarte importante, pe care personajele principale le aplica pentru bunastarea lor sau a regatului pe care il conduc.
1. Plateste-ti intotdeauna datoriile
Un Lannister isi plateste intotdeauna datoriile – este ceva ce aflam chiar din primele episoade Game Of Thrones. Casa Lannister poate avea un istoric nu prea etic in ceea ce priveste lacomia, crimele sau tradarea, insa pe un Lannister te vei putea baza intotdeauna ca isi va plati datoria.
Acest lucru i-a ajutat intordeauna pe Lannisteri sa prospere, devenind astfel cea mai bogata casa din regat.
Daca rezonati cu acest subiect, va stam la dispozitie pentru a fi cat mai aproape de obiectivele financiare pe care vi le propuneti.
2. Nu o lua pe scurtatura
Desi este poate mai usor, nu este neaparat si mai simplu. Personajul Theon Greyjoy, isi doreste sa se intoarca impotriva familiei sale adoptive, casa Stark. Cel mai simplu este sa induca teroare intr-un timp foarte scurt, insa lucrurile nu sfarsesc bine pentru personajul lui, aplicandu-i-se aceeasi moneda.
3. Nu lasa piedicile financiare sa te opreasca din obiectivul pe care ti l-ai propus
Viata nu i-a fost usoara frumoasei Daenerys Targaryan, cunoscuta ca si Mama Dragonilor sau Khaleesi.
In ciuda multor piedici, ea nu lasa niciodata circumstantele sa o opreasca din atingerea obiectivului pe care si l-a propus. Cauta intotdeauna sfaturi de la specialisti si munceste din greu pentru a recastiga ceea ce a pierdut.
Uneori ai nevoie doar de un expert si un plan ca sa scapi de datorii.
4. Schimbarea aliantei poate aduce beneficio
Dupa multi ani in care familia sa l-a desconsiderat, Tyrion Lannister decide ca este momentul sa schimbe partea de care este. Astfel, el se aliaza cu Daenerys, care doreste sa preia inapoi domnia tronului de la Casa Lannister.
Care este lectia financiara pe care o avem de invatat de aici?
Doar pentru ca ai facut lucrurile intotdeauna la fel, nu inseamna ca este si cel mai bun mod in care le poti face.
Cauta intotdeauna noi modalitati prin care poti face fata situatiilor asemanatoare si incearca sa inveti intotdeauna din experiente. Cateodata castigam, Cateodata invatam!
5. Nu cheltui ca un rege!
Rege Robert, denumit si Regele Nebun, avea reputatia de a cheltui fara limita, pentru placeri preponderant lumesti.
Rezultatul este un munte de datorii fata de regatul Westeros, insumand in total aproximativ 6 milioane de dragoni (moneda de tranzactionare locala)
Regele moare insa intr-un accident de vanatoare dupa ce a consumat prea mult alcool.
Lectia pe care o putem invata de aici este ca a fi nepasator si a cheltui fara masura poate avea consecinte pe toate planurile, atat pentru familia ta cat si pentru urmasii tai.
6. Investeste in viitorul tau!
Chiar daca nu te-ai nascut intr-o familie privilegiata, poti in continuare sa atingi teluri inalte. Lordul Petryl Baelish, cunoscut si ca Littlefinder, este cel mai pun exemplu pentru cineva care a muncit greu pentru ascensiunea sociala.
Insa metodele utilizate de LittleFinger nu sunt insa si cele mai etice – el minte, manipuleaza si tradeaza chiar si pe cei la care tine foarte mult.
Ceea ce este insa de apreciat din punct de vedere financiar la caractereul sau este faptul ca isi face strategia pe termen lung.
7. Fa-ti un plan de rezerva
Indiferent de situatia financiara pe care o ai acum, este foarte important sa te pregatesti si pentru zile mai putin prospere.
De acceea, cel mai bine este sa ai intotdeauna un plan de rezerva sau un cont de rezerva, care sa te poata ajuta in cazul in care situatia o cere.