
10 secrete financiare despre femei
Finantele au fost dintoteauna tema discutiilor in cupluri, reprezentand interes atat pentru barbati cat si pentru femei. Ceea ce este de apreciat este ca, desi femeile nu au avut inca de la inceputuri drepturi egale cu cele ale barbatilor (de exemplu, dreptul la vot, drepturi in camin fata de oranduirea gospodariei si a economiilor), prin statisticile din ultimii ani observam ca acestea au reusit sa ajunga din urma sexul puternic. Iar, la nivel mondial cu toate ca femeile desfasoara activitati cu functii identice cu cele ale barbatilor, balanta salariilor inclina totusi in favoarea “echipei masculine”. De accea si comportamentele financiare sunt diferite
Astfel, conform Raportului European al Platilor Consumatorilor, editia 2019, putem remarca faptul ca simtul finantelor si responsabilitatea financiara a doamnelor si domnisoarelor fata de familie se reflecta amplu si pozitiv, dupa cum urmeaza:
1. Femeile (80%) prioritizeaza mai mult decat barbatii (70%) plata facturilor;
Intotdeauna responsabile si organizate, majoritatea doamnelor si domnisoarelor au grija in fiecare luna ca plata facturilor sa fie efectuata in termenul scadent. Organizarea fiind un punct forte al sexului frumos, de multe ori, acestea obisnuiesc sa foloseasca aplicatii ale smartphone-ului pentru gestionarea bugetului sau poate doar un Excel.
2. Femeile sunt mai precaute cu cheltuielile decat barbatii – majoritatea doamnelor prefera sa economiseasca decat sa traiasca clipa;
Deoarece viata este din ce in ce mai plina de neprevazut, femeile isi doresc siguranta si, de aceea, ele economisesc intra 5-10% din totalul veniturilor lunare.
3. Femeile sunt foarte exigente cu ele insasi – majoritatea nu sunt multumite de suma economisita lunar
Cu toate ca media sumelor economisite este intre 5-10% din valoarea veniturilor lunare, femeile nu sunt multumite de suma economisita lunar, poate si deoarece ele isi propun ca aceasta suma sa fie la un momentat directionata catre o investitie intr-o locuinta.
4. Motivul principal al femeilor de a economisi bani este cel de a cumpara o locuinta;
Varsta la care cuplurile se casatoresc si isi intemeiaza o familie inainteaza din ce in ce mai mult asa ca femeile isi doresc o siguranta chiar si pana la momentul casatoriei. De aceea, focusul economiilor este cel de a cumpara o locuinta, fie ca sunt singure in acest proces sau alaturi de partenerul de viata.
5. Femeile sunt mai interesate de educatia financiara si despre informatii privind gestionarea bugetului personal dorind sa acumuleze mai multe cunostinte in timpul scolii;
25% dintre femei (comparativ cu 19% barbatii) sustin ca si-ar fi dorit sa afle mai multe informatii referitoare la educatie financiara in timpul scolii, deoarece poate, acum suna economisita ar fi putut fi mai mare sau, poate ca, cu o educatia financiara consistenta, valoarea veniturilor lunare ar fi fost alta.
6. Femeile sunt cele mai implicate in educatia financiara a copiilor
86% dintre respondentele care au participat la Raportul European al Platilor Consumatorilor declara ca sunt foarte implicate in educatia financiara a copiilor, oferindu-le acestora exemple demne de urmat in viata de zi cu zi. In acelasi timp, 77% dintre respondentii de sex masculin se implica in educatia financiara a copiilor.
7. Femeilor le este mai dificil sa abordeze in cuplu discutii despre situatia financiara
O comunicare deschisa este temelia unei relatii stabile insa, din pacate, femeilor le este dificil sa initieze in cuplu o discutie despre situatia financiara. Cauzele nu sunt comunicate insa putem intui aici mai multe motive: caracterul poate introvertit, dependenta financiara sau reticenta partenerului.
8. Femeile (49%) se imprumuta mai mult decat barbatii(33%) pentru cheltuieli dedicate copiilor
Desi pana atunci precaute cu economiilor lor, in momentul in care familia se mareste, femeile tind sa faca cheltuieli dedicate copiilor, cheltuieli ce depasesc veniturile lunare persoanale sau ale familiei. Astfel, de cele mai multe ori, mamicile apeleaza la imprumuturi pe termen scurt sau overdraft-uri, pentru a cumpara celor mici tot ceea ce ei isi doresc.
9. Femeile (26%) sunt mai influentate de canalele de social media decat barbatii(21%)
Cheltuielile dedicate copiilor ce depasesc bugetul familiei au poate la baza si influenta canalelor de social media precum Facebook si Instagram. Influentate poate si de diversitatea de produse care se gaseste acum pe piata dar si de recomandarile altor mamici, femeile cu copii se lasa rapid influentate de retelele sociale, depasind astfel uneori bugetul lunar al familiei.
10. Femeile sunt mai interesate de sustenabilitate decat barbatii.
Cu toate acestea, sustenabilitatea este o preocupare din ce in ce mai frecventa a femeilor, deoarece isi doresc un mediu sustenabil in care familia sa se dezvolte armonios.
Secrete financiare sau nu, este evident ca nu mai este o surpriza faptul ca femeile isi doresc independenta si stabilitate financiara, insa nu pentru putere, lux personal ci pentru a asigura bunastarea si echilibrul emotional in familie. Acesta este motivul pentru care perserventa, obiceiurile financiare si atasamentele emotionale influenteaza gestionarea bugetului personal.
De asemenea, perspectiva optimista si deschiderea spre schimbare, ofera un plus femeilor in interminabila concurenta de pe plaja economiei, insa imaginea straduindelor lor este conturata si de implicarea barbatilor.
Asadar, din orice unghi am privi, fie ca suntem femei sau barbati, echilibrul financiar devine intr-adevar un echilibru in familie atunci cand ambii parteneri se sustin reciproc, isi inlatura propriile bariere psihologice in evolutia personala si profesionala si au ca ideal comun, buna gestionare a finantelor.
Doamnelor, domnisoarelor si domnilor,
Echipa Intrum Romania va ureaza o primavara minunata si un an financiar armonios!